A fajta

Csehszlovák Farkaskutya Külleme

A Csehszlovák farkaskutyát sokan összetévesztik a farkasokkal, hiszen testfelépítése sok esetben egy farkasra hasonlít. A kanok ebben az esetben is robosztusabbak. Külső jegyeikben előfordul, hogy egy az egyben egy farkas tükörképei lehetnek. A marja izmos, hátvonala masszív és vízszintes színezetben előfordul a halvány szürke árnyalat illetve a rozsdabarna rajzolat. A farkát lógva hordja, de amikor a kutya figyel kissé megemelkedik. Lábai egyenesek, jól kirajzolódó ízületekkel; a mellső lábak eléggé közel vannak egymáshoz, lábujjai hosszúak és íveltek. Az izmos nyak olyan hosszú, hogy a kutya az orrát könnyedén a földig tudja hajtani. A nyak kecses ívben hajlik át testbe. A koponya felülről nézve lapítottan boltozatos; felső része enyhén ívelt. Az arcorri része vékony, orrnyerge egyenes, ajkai feszesek. A rövid V alakú fülek felállóak, de gyakran hátra lapul főként ha figyel vagy játék közben. Szemei kicsik, enyhén ferde metszésűek, szorosan záródó szemhéjakkal színe szintén lehet több árnyalatú. A csehszlovák farkaskutya harapása ollószerű vagy harapófogó-szerű. A fedőszőrzet drótszerűen merev, lesimuló szálak alkotják, míg az aljszőrzet sűrű és gyapjas. A nyári és a téli szőrzet nagyon különböző. A mellen és a nyak alatt a szín általában világosabb. A sötétszürke szőrzet szintén elfogadható.

Csehszlovák Farkaskutya Jelleme

Eleinte zárkózott lehet idegenekkel szemben. Nagyon fontos a szocializáció, ha kölyök korban kerül a családba akkor bármilyen házi kedvenccel összeszoktatható. Ők igénylik is a falkát, igénylik a más kutya jelenlétét, akkor érzik magukat legjobban ha egy kutya is lehet a társa. Játékos bohókás természetük általában 2-3 éves korokig marad meg. 3 éves korukra úgymond benő a fejük lágya. Elkezdenek meg komolyodni, egyes kutyáknál ilyenkor már a játék is a múlt lesz ilyen is előfordulhat. A kanok jobban őrzik a területüket, így elmondható, hogy jó házőrzők. Annak ellenére is ha a szocializáció maximálisan ki van merítve. Szökésre némelyek alkalmasak ez lehet a kerítés alatti ki ásás, vagy éppen a 1,7 m magas kerítés játszva történő át mászása. Szeretnek ásni, így vagy kerted lesz vagy cseh farkasod. Gyerekekkel maximálisan kijönnek sőt szeretik is őket, mi pl rendszeresen járunk diákokhoz állatvédelmi előadást tartani, volt, hogy 450 diák simogatta meg az egyik kutyánkat. Macskákkal teljesen össze szoktatható, de ezt is időben el kell kezdeni. Munkára fogható, sőt kell is, hogy ezáltal is le legyen fárasztva. A csehfarkas kutyák jellemei változóak. Valakik félénkebbek, egyesek bátrabbak, nyitottabbak. Náluk nagyon fontos, hogy ahogy hozzánk kerülnek azonnal elkezdjünk velük dolgozni. A nagy kert kevés, hiszen ott külső ingereket nem kap. Fontos a kutyás társaság, hogy más emberek kerüljenek a közelébe. Ha ezeket mind megadjuk nekik akkor lesz egy kiegyensúlyozott szocializált kutyánk. Ha a kutya tart, fél idegenektől, akkor ebbe a problémába bele kell állnunk és nem az lesz a megoldás, hogy nem visszük soha többet idegenek közé.

Csehszlovák Farkaskutya Fajtabetegségei

Ellenálló fajta, nem betegesek. Fontosak itt is a szűrővizsgálatok, csípő-, illetve könyök- diszplázia szűrés valamint a degeneratív myelopathia szűrés.

Csehszlovák Farkaskutya Ápolása

Könnyű dolguk lehet azoknak akiknek ilyen kutyájuk van, hiszen a szőrváltásnál egy furminátor segítségével könnyen túl tudnak lenni. A megfelelő táplálék akár táp vagy nyers etetés fontos. A folyamatos féregtelenítés, illetve kullancs, bolha elleni védekezés is.

Csehszlovák Farkaskutya Sajátosságai

A csehfarkas kutyák jellemei változóak. Valakik félénkebbek, egyesek bátrabbak, nyitottabbak. Náluk nagyon fontos, hogy ahogy hozzánk kerülnek azonnal elkezdjünk velük dolgozni. A nagy kert kevés, hiszen ott külső ingereket nem kap. Fontos a kutyás társaság, hogy más emberek kerüljenek a közelébe. Ha ezeket mind megadjuk nekik akkor lesz egy kiegyensúlyozott szocializált kutyánk. Ha a kutya tart, fél idegenektől, akkor ebbe a problémába bele kell állnunk és nem az lesz a megoldás, hogy nem visszük soha többet idegenek közé. Sportos emberek ideális társa lehet, nagyon aktívak, így elég sokat kell őket lemozgatni. Túrázást szeretik, szeretik az erdei sétákat. Ha nincsenek kellőképpen lemozgatva az akár átmehet rombolásba is, hiszen a felgyülemlett energiát így fogják levezetni. Lakásban is van, hogy tartják őket, de ott is kiemelten fontos a sok mozgás.

Csehszlovák Farkaskutya Nevelése

A három alap dolog náluk különösen fontos: Testmozgás, fegyelem és szeretet és ilyen sorrendben. Korai szocializáció. Fontos, hogy mielőbb szoktassuk őket mindenhez, más állatokhoz. Nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Ez jellemezheti a leginkább az ő taníthatóságukat. Ami a legfontosabb náluk, hogy lehetőleg kölyökként kerüljenek a családba, rendszeresen legyenek lemozgatva, határozottság és következetesség meglegyen. Náluk általában 2-3 éves korig előfordulhat, hogy próbára teszik a gazdit. De ha odafigyelünk és következetesek vagyunk, nem hagyjuk rájuk akkor az engedelmességi feladatok a későbbiekben játszva mennek majd. Mi évek óta járunk előadásra kutyáinkkal és a diákok nagy szeretettel fogadják őket. Egyik kutyánkkal pedig az egyik X-faktor forgatásán is voltunk. Állatvédelmi táborokban jelennek meg, illetve kutyaiskolai bemutatókon. Ezzel is szemléltetve azt, hogy ezekre a feladatokra is képesek.

Ingarian Kennel Csehszlovák Farkaskutya Tenyészet

Kecskeméten vagyunk helyileg. Kutyáink kiállítási eredményekkel rendelkeznek valamint Champion címek birtokosai. FELIR azonosítónk: AB2528738. Örülünk a folyamatos kapcsolattartásnak, hiszen folyamatosan kapunk képeket a kölykeinkről, melyeket a Facebook oldalunkra fel is töltünk.